dijous, 25 de febrer de 2016

LA VENDA D’ALSTOM RENOVABLES A GENERAL ELECTRIC


Avui he tingut l'oportunitat de donar suport als més de 300 treballadors de General Electric (abans Alstom Renovables) en la seva exigència de ser rebuts pel conseller d'Empresa, Jordi Baiget, d'acompanyar-los a la porta del Parlament i en la seva reunió amb el conseller Baiget.

Aquesta empresa és tota una metàfora del que està passant amb el sotmetiment als interessos de l'especulació financera de l'economia productiva i quin és el lamentable paper que ha jugat fins ara el govern català.

L’origen d'aquest centre situat a Cornellà està en la iniciativa emprenedora de joves enginyers que el 1981 varen crear l’empresa Ecotecnia, la qual en pocs anys es va convertir en referència en la tecnologia d'energia eòlica.

Un cas evident de la potencialitat del veritable esperit emprenedor i la innovació. Malauradament, ara estem vivint el procés en direcció contrària.

Ja fa uns anys Ecotecnia va ser venuda a Alstom, que la va incorporar a la seva divisió d'Alstom Wind, que va continuar la seva expansió inicial. I aquí va començar tot, perquè, encara que en ocasions vulguem ignorar-ho, la pèrdua de control del producte i del mercat sempre té conseqüències, com s'està veient ara.

A mitjans del 2015, en el seu procés de reestructuració, Alstom va vendre la seva divisió energètica a General Electric i la primera decisió d'aquesta multinacional ha estat presentar una reestructuració que comporta l’acomiadament de 6.460 treballadors qualificats a tota Europa, dels quals més de 500 són de centres ubicats a Espanya  i d'aquests, 300 a Catalunya.

La decisió de General Electric és l'expressió de la divisa del capitalisme financer avui. Acomiadar treballadors per donar valor a l'accionista.

En aquest cas concorren tots els ingredients del drama que està provocant una globalització financera sense regles ni control polític.

Si General Electric se surt amb la seva, 300 treballadores i treballadors catalans d'elevada qualificació, que han estat formats amb recursos en gran part públics, aportats pels contribuents, es quedaran sense feina.

Catalunya perdria una empresa de referència mundial en la tecnologia d'energia renovable i la possibilitat d'ampliar i consolidar aquest sector.

La decisió, com moltes altres de les que s'estan prenent, té com a gran motivació oferir rendibilitats ràpides i elevades als inversors, sense atendre la seva incidència en el model productiu i en la vida de les persones afectades.

Malgrat que aquest conflicte és de la incumbència del govern català, aquest compta avui amb menys capacitats per intervenir-hi. La Reforma Laboral votada per PP i CIU el 2012 va fer desaparèixer l'autorització administrativa prèvia per acomiadar per raons econòmiques, productives. Avui les atribucions empresarials són més grans i les del poder polític i els sindicats menors.

Estem davant d'un cas clar en què la sobirania política dels estats o dels governs territorials acaba en mans dels mercats. I en aquest cas amb la complicitat d'aquells, CDC, que diuen voler més sobirania política.

L'autorització administrativa prèvia dels expedients de regulació d'ocupació era una de les estructures d'estat de les que disposava el govern català fins el 2012. I que Catalunya ha perdut amb la Reforma Laboral de 2012, amb els vots de CDC.

Per això ha estat curiós escoltar avui el conseller d'Empresa parlant que aquesta legislatura va encarada a assolir la independència, que el govern vol un país industrial amb empreses innovadores, i al cap de mitja hora assistir a la reunió dels comitès d'empresa amb el conseller. Ha estat passar de la teoria a la pràctica. De la retòrica a la realitat. De la quimera econòmica a la utopia quotidiana de la lluita pels drets dels treballadors i el nostre teixit productiu.

Continuarem donant suport als treballadors i les treballadores d’Alstom Renovables (avui General Electric) i exigint al govern català que assumeixi les seves responsabilitats.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Em sembla doblement vergonyós: La injustícia de que vulguin despatxar a treballadors d'alta competència i l'expoliació de patents i de coneixement innovador. Endavant amb la lluita!!!

Valentí Navarro

Publica un comentari