dilluns, 27 de juliol de 2015

VALEO I LES ESTRUCTURES D’ESTATEls treballadors de Valeo Climatització de Martorelles han iniciat un procés de mobilitzacions per evitar el tancament de la fàbrica #Valeonoestanca #Valeonosecierra.

Estan en joc més de 250 llocs de treball i la pròpia existència de les instal·lacions, que l’empresa vol traslladar fora de Catalunya.

Els treballadors tenen al seu favor els sindicats i les forces polítiques que els fem costat. I en contra, una multinacional i la Reforma Laboral aprovada per PP i CiU.

Des de l’aprovació del Reial Decret Llei 3/2012, les empreses no necessiten demanar autorització prèvia a l’autoritat laboral –Govern català– per procedir a trasllats, suspensions de contractes o acomiadaments col·lectius per causes econòmiques, tecnològiques, organitzatives o productives.

Aquest és un dels aspectes més durs de la Reforma Laboral, perquè deixa en mans de les empreses la decisió unilateral d’acomiadar, que només pot ser recorreguda davant dels Tribunals a posteriori.

Recuperar aquesta autorització prèvia de l’autoritat laboral és una de les 50 propostes que formen part de la Proposició No de Llei que vaig presentar al Congrés de Diputats i que configuren un model alternatiu de relacions laborals.

La Reforma Laboral té a Catalunya una especial significació, sobre tot a les portes del 27S. 

La competència del Govern català per autoritzar o no els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), reconeguda a l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors, li permetia exercir funcions polítiques i administratives pròpies de l’Estat.

Així va ser des de 1981, any de la transferència d’aquesta competència, fins l’aprovació al març del 2012 de la Reforma Laboral per part del PP i CiU.  Aquesta reforma no sols va suposar un retrocés en els drets dels treballadors/res, sinó la pèrdua per a Catalunya d’una funció pròpia de l’Estat i la seva cessió a les empreses.

Per això sorprèn que els mateixos que varen votar a favor d’aquest retrocés social i nacional ara siguin els qui, en la llista de Junts pel sí, defensen crear noves estructures d’Estat. Quan ara fa tres anys, amb els seus vots, varen cedir una competència d’Estat que exercia el Govern català per entregar-la a les empreses .

El president Mas i CDC no tenen ni credibilitat ni autoritat per dir que, si guanyen ells, s’avançarà en la creació de noves estructures d’Estat i més poder polític per a Catalunya. I molt menys en el terreny laboral, en el qual el Govern català i Mas sempre han estat partidaris de cedir les competències de l’Estat –gestionades per Catalunya– als mercats i a les empreses.

De la mateixa manera que ho fan quan CDC es manifesta en el si del Grup Lliberal Europeu a favor de la signatura del mal anomenat Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), que pretén sotmetre la sobirania dels Estats –vells i nous– al poder de les transnacionals i fins i tot privatitzar els mecanismes judicials de solució dels conflictes.

La Reforma Laboral i el TTIP són un bon exemple de qui defensa la sobirania de la ciutadania de Catalunya –Catalunya Sí que es Pot– i qui, amb les seves actuacions, actua en favor de cedir sobirania als mercats, a les empreses.

Per als treballadors/res de Valeo i per a tota la ciutadania és molt important conèixer aquestes dades. Potser per això, Mas i CDC estan interessats en què el 27S siguin les eleccions de l’amnèsia ciutadana. 

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Joan, Quina relacií té una cosa amb l'altra?
El que no vols tu és una Catalunya del Mas, jo tampoc. Ara no la tens ni del Mas, ni de ningú
¿Tan poc valores el teu País i la seva gent que poses les teves idees per davant de la possibilitat d'existir?

¿No serà que no pots acceptar l'existència de Catalunya si no és com tu vols?

Anem altra vegada, per poder decidir com ser primer cal existir!!!! (Sartre)

¿ Vols dir que el no acceptar el que pot sortir es prou democràtic?

Si vols parlem de com, a quant, i a qui vendre les olives i si es just o no, si és sostenible o no , però primer Joan, plantar les oliveres,

Anònim ha dit...

Més enllà del seu discurs, senyor Coscubiela, els neoliberals ja saben que poden comptar amb gent com vostè.

http://www.publico.es/politica/forcadell-llama-camino-conjunto-catalunya.html

Àlex Vidal ha dit...
L'autor ha suprimit aquest comentari.
Àlex Vidal ha dit...

Joan, mai t'he contestant res (crec) però fa molt que et segueixo i m'ajudes a reflexionar sobre la realitat complexe on vivim. Tanmateix avui no, avui fas ús de tautologia en el teu raonament, avui una situació complexa la vanalitzes, si més no a mi m'ho sembla. Entres al drap del discurs fàcil que deu descansar que en temps electoral aposteu per poder decidir-ho tot i renuncieu a decidir el que ara es pot: si més no saber si hi ha suports sobiranistes suficients. Temeu saber-ho?, independentment que es tradueixi en res o no (vull dir en indepedència o no). Mai després res serà igual. Hi haura un mandat democràtic explícit ... i vosaltres haureu quedat en la indefinició. La societat líquida ja ho té, això, la incertesa com a camí permanent. Tanmateix de tant en tant calen puntals des d'on poder agafar esbrencida i prendre impuls.
Avui molt més clarificador en Josep Bosch.
Confio que en el futur em tornin a ser ilustradores les teves reflexions.

Joan Coscubiela i Conesa ha dit...

Òbviament respecto totes les opinions que siguin respectuoses, però no puc compartir les vostres crítiques al meu post.

Sincerament crec que és molt important debatre sobre com les grans idees polítiques afecten a la quotidianitat de la vida de les persones.

Avui els treballadors/res de l’empresa Valeo de Martorelles estan més indefensos que abans d’aprovar-se la Reforma Laboral de PP i CIU.

La raó és obvia, abans d’aquesta Reforma Laboral, les empreses havien d’obtenir autorització de l’autoritat laboral – o sigui del Govern català- per poder acordar un trasllat col·lectiu o a una suspensió o rescissió e contractes per causes econòmiques.

I aquesta autorització prèvia es va convertir en la decisió unilateral de les empreses, després de la Reforma Laboral de PP i CIU.

Aquest canvi legislatiu votat per CIU ha tingut un impacte molt negatiu en els drets dels treballadors/res catalans, que avui gaudeixen de menor protecció laboral.

No és pas veritat que la meva crítica estigui motivada per la proximitat de les eleccions del 27S. He vingut denunciant aquest comportament de CIU des de març del 2012, tot i que no sempre ha estat recollit per alguns mitjans de comunicació públics catalans.

I si ara ho torno a recordar és per dos raons. La primera és que aquest canvi en la legislació laboral situa als treballadors de Valeo amb menys drets. La segona és que resulta sorprenent que una força política com CDC que es presenta a les eleccions amb la voluntat de posar en marxa noves estructures d’estat, hagi votat aquesta legislatura en contra d’una que ja era competència del Govern català.

Tinc la sensació aquests dies que si critico al PP per decisions polítiques que considero contraries ls treballadors i la ciutadania catalana, rebo molt elogis. Però si m’atreveixo a recordar que aquestes decisions també las ha votat CiU – tant CDC com Unió_ és elogis es converteixen en crítiques – en el vostre cas- o fins i tot en desqualificacions o insults

joan baptista ha dit...

Vanalitzar... Benvolguts, digueu-ho als treballadors de Valeo i tantes altres empreses.
Aquest país, Catalunya, ja existeix, no sortirà després del 27 de setembre i, per tant, l'hem de continuar construint lliure i solidari, no sigui que quan siguem nació amb estat, no tinguem cap eina de govern, sota l'atenta mirada neocon-liberal.

Publica un comentari