dimecres, 7 de setembre de 2011

RAONS D’UN COMPROMÍS SOCIAL I CÍVIC QUE AVUI S’EXPRESSA EN EL TERRENY POLÍTIC.

Avui, 7 de setembre cap a les 11,30 i en el Centre Cívic de la Barceloneta, el barri que em va veure néixer i em va cuidar als seus carrers i a les seves platges – aleshores d’accés majoritàriament privat – he anunciat en roda de premsa i a través del “bloc del coscu” la decisió de presentar- me al procés de primàries de Iniciativa Verds per encapçalar la llista de la coalició ICV- EUiA a les eleccions generals del proper 20 de Novembre.

Els motius que m’ha portat a prendre aquesta decisió son diversos i alhora complementaris.

1. Crec que avui més que mai cal reivindicar amb força i convicció la política, entesa com la participació de la ciutadania en el govern de les societats, per evitar que siguin els mercats de capitals, els poderosos i els seus lobbys els que decideixin per nosaltres i el nostre futur.

El Parlament espanyol que surti de les eleccions del 20 de novembre jugarà un paper important en l’orientació de les polítiques, en la manera en que es distribueixen els esforços i quin és el tipus de societat que queda després de la crisis.

Soc conscient que la participació política s’exerceix en molts àmbits de la vida social, com ho estant demostrant les mobilitzacions de sindicats, entitats socials, el moviment del 15 M, en definitiva la ciutadania organitzada al carrer i a la xarxa.

Però la política també es construeix a les institucions democràtiques, on es prenen decisions de gran transcendència i no tenir-ho present o menysprear la presència a les institucions pot ser suïcida per la ciutadania. D’aquí la transcendència d’aquestes eleccions generals.

2. Potser necessitem millors polítiques, però no menys política. El reforçament democràtic, la justícia en la distribució dels costos de la crisis, l’aposta per la sostenibilitat ecològica, social, generacional , la millora en l’autogovern o venen des de l’esquerra o no arribaran.

En aquest sentit em sento plenament identificat amb el projecte que representa ICV, al que estic vinculat a través del PSUC i d’ ICV des de fa prop de 40 anys. Crec que ICV ha sabut entendre, interpretar i fer de pont entre el conflicte social del segle XX i el del segle XXI. Un conflicte que avui, com fa cent anys, té un fort component social, on les diferencies i la desigualtat juguen un paper central. Unes desigualtats socials que estan en l’origen de la crisis, encara que alguns ho vulguin negar. Un conflicte que en els començaments del segle XXI se expressa cada vegada més, també, en termes de sostenibilitat ecològica i social del actual model de societat.

Em sento identificat dons amb la manera d’entendre la societat i la funció de la política que representa ICV.

3. La decisió d’implicar-me en aquest procés es per a mi un trànsit, una evolució natural del que ha estat la meva trajectòria vital. El compromís cívic, social i polític va entrar en la meva vida quan, amb 10 anys, varen venir a detenir al meu pare per formar part del nucli fundador de CCOO de Barcelona. Des de aleshores aquest compromís cívic, social i polític m’ha acompanyat sempre. I l’he desenvolupat en els àmbits professionals, com advocat laboralista i professor de Dret del Treball, també durant molt anys com a sindicalista de CCOO.

Fins ara no he ostentat mai responsabilitats polítiques ni institucionals, però la meva implicació política ha estat sempre activa. La decisió que ara comunico la visc com una continuïtat amb la meva manera d’entendre el mon i el compromís cívic de les persones amb la societat.

4. Hi ha una darrera raó. En les darreres setmanes he compartit suggeriments i reflexions amb persones amb les que m’uneix uns ideals i una manera d’entendre la vida. Algunes d’elles m’acompanyen en aquest acte. D’aquesta reflexió compartida ha nascut la decisió d’intentar aportar el meu petit gra de sorra a aquest projecte, presentant-me al procés de primàries de ICV per l’elecció del cap de llista en la candidatura ICV- EUiA en les properes eleccions generals del 20 de novembre del 2011.

17 comentaris:

El Nueve ha dit...

Una magnífica notícia. No dubtis que tens el meu reconeixment i gratitud pel teu nou compromís a favor dels més desfavorits.
Espero que la teva candidatura i generositat animi a altres a sumar esforços i compromisos que deixin de costat egos personals i organics.
Salut i força

Ovidi Huertas ha dit...

Molt bé Joan, felicitats per la decisió.
Sàpigues que a banda de compartir projecte polític, personalment estic a la teva disposició pel que necessitis.
Una abraçada i sort.

Andrés Querol Muñoz ha dit...

Molta força company,la teva candidatura està re-il·lusionant molta gent d'esquerres. Quan el Coscu fa un pas endavant sabem el que vol dir: que donarem la batalla!

Antoni Jansà i Lopez ha dit...

Endevant "Coscu".
Em fa molta il·lusió que emprenguis aquest compromís. A veure si de veritat fem mes política i obrim noves formules per a continuar la lluita de molts (m'enrrecordo del teu pare a l'agrupació del PSUC del barri) que en un moment o altre em estat i voldriem continuar estant.
Endevant i força !!!

Anònim ha dit...

Hola Joan,
felicitats per la teva responsable i acertada decissió. Els que lluitem tenim la convicció que per canviar les coses s´ha d´estar a la mantega, coloquialment dit.
Força i endavant

Jo SI tinc qui em representa

Lluís

AL-Faynak ha dit...

Comença la Batlla idologica, company!!! estem amb tu, tu ets el unic que pots mobilitzar totes les bases del sindicat, afiliats i delegats, i la esquierda amb tota la seva diversitat!!!!! amb tu al 100% company!!! Tu pots!!!

Anònim ha dit...

Intentaremos hacer que Madrid te siente bien. Un abrazo. Juan.

Anònim ha dit...

Apreciat Joan,
felicitats per la teva responsable i acertada decissió. Des de la meva experiència professional de Treballador Social a Santa Coloma de Gramenet que sàpigues que estic a la teva disposició pel que necessitis.
Salut company.

Antonio Perea Núñez

Albert Pastor. UAB ha dit...

Estimat Joan,
Moltes gracies per a fer-nos més fàcil la decisió el 20-N. Et desitjo el millor i compta des d'ara amb el meu recolzament.
Un clar exemple de que no solament corren els covards ;-)

Anònim ha dit...

Si et presentes a les primàries d'ICV, com assegures que seràs cap de llista d'ICV-EUiA? No caldria fer unes primàries d'ICV-EUiA per escollir cap de llista? Ho dic, pq com només parlés que et sents identificat amb ICV i no amb ICV-EUiA, doncs no crec que siguis qui millor representa la coalició al complet.

A més volem més democràcia i participació, pq no obrim el procés de primaries d'ICV-EUiA (no ICV per un costat i EUiA per l'altre i després relació cupular) amb unes primàries obertes a la població, fent eleccions entre candidats als locals de la Coalició o als mercats un parell de dissabtes?

Que et sembla aquesta proposta? La tiraràs endavant? Fins el 5 d'octubre tenim temps de fer primàries públiques d'icv-euia!

Martí Obiols Casanovas. ha dit...

Endavant. Ara cal sumar moltes voluntats i que ningú amb mirada curta s'exclogui.

Anònim ha dit...

Sr. Coscubiela, si només és capaç de mobilitzar aquests comentaristes, no anem pas bé.

Anònim ha dit...

Hola Joan, felicitats, hace más de 30 años que no nos vemos pero si sigues siendo la mitad de como eras ya me conformo, estaba dispuesto a no votar más, pero si tu te presentas no tengo más remedio que ir y conmigo toda mi familia y amigos que pueda convencer.Un amigo de siempre. Crisan(en Fruco me llamaban Nieto).

Anònim ha dit...

Mes d'un i mes de dos de CC.OO de Catalunya, que segurament l'han conegut i fins i tot patit, els darrers 9 anys, no pensen el mateix que aquesta petita corrua d'aduladors que de pressa i corrent s'agafent a l'illusió de que un nom, no pas res mes que un nom, pot revifar una idea.

Jo crec que ICV.EUA, pujara, es que si no ho fa, amb la que cau, es per plegar, pero pujaria igual presentat'se Pere Punyetes, es que per l'esquerra no hi ha alternativa.

Anònim ha dit...

Força i Saut! Jo et votaré.

Anònim ha dit...

Segurament alguns han patit pero d'altres hem aprés. bona sort i endavant. Tens el meu vot

Xavier Donate

Joan Coscubiela i Conesa ha dit...

Us agraeixo molt els ànims que m'heu enviat per mitja del bloc, del correu o per sms al mòbil. Fa unes hores el Consell Nacional d'ICV ha aprovat el reglament i el calendari de l'eleccions primàries a cap de llista per les eleccions del 20N.

Un servidor i els amics i amigues del grup promotor ens posem a treballar. Espero el vostre suport i avals.

Gràcies de nou

Publica un comentari